This ceiling has been commissioned and completed as part of a major refurbishment of the Queen’s House, a project undertaken to celebrate the 400th anniversary of the building.

At the heart of the building is the Great Hall, a perfect cube with a ceiling measuring 40 feet by 40 feet. Originally the nine panels on ceiling were filled with paintings by Orazio Gentileschi. In 1708 these cavases were given by Queen Anne to her friend Sarah Churchill and until recently the empty panels were painted white.

In 2016 Wright decorated this ceiling with a site-specific artwork which draws on the original features of the building. The artist’s intricate gold-leaf patterns are inspired by the carved and gilded ceilings which Inigo Jones designed for the house. The new work extends beyond the ceiling onto the walls of the Great Hall.

Wright was born in London and studied art in Edinburgh and Glasgow. He is known for his large-scale site-specific installations, including permanent works at the Rijksmuseum, Amsterdam, and the National Gallery of Modern Art, Edinburgh. He won the Turner Prize in 2009.

Provenance

New commission


The Queen's House

Romney Road, Greenwich, London, SE10 9NF
020 8858 4422
Website

Opening times

Daily, 10am – 5pm Closed 24 – 26 Dec

Back to top